Data publikacji:

2024-04-02

Nie marnuj – podaruj jedzenie do Jadłodzielni

Artykuł pochodzi z kategorii

Udostępnij

Co roku z okazji świąt przygotowujemy wiele przepysznych potraw, jednak bardzo często po świętach okazuje się, że dużej części z nich nie zdołaliśmy zjeść. Niestety w Polsce marnuje się prawie 5 milionów ton żywności rocznie.

Co roku z okazji świąt przygotowujemy wiele przepysznych potraw, jednak bardzo często po świętach okazuje się, że dużej części z nich nie zdołaliśmy zjeść. Niestety w Polsce marnuje się prawie 5 milionów ton żywności rocznie. Oznacza to, że statystyczny Polak wyrzuca do kosza ponad 131 kilogramów jedzenia w ciągu roku. Zapytaliśmy Polaków, co robią z żywnością po świętach.

Link do materiału TVN

Jedzenie po świętach – nie wyrzucaj, dziel się

Co roku przed świętami wiele osób popełnia dokładnie ten sam błąd – przygotowuje zdecydowanie za dużo dań. W konsekwencji po rodzinnym spotkaniu zostaje jeszcze mnóstwo sałatek, mięs i słodkich wypieków. Co z nimi zrobić? Jednym rozwiązaniem jest mrożenie, drugim dzielenie się posiłkiem. W wielu miastach i wioskach powstają tzw. jadłodzielnie.

- Żeby ta żywność się nie zmarnowała i po świętach ktoś inny mógł z niej skorzystać. Nasze jadłodzielnie funkcjonują przez 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. Są kontrolowane i monitorowane. Żywność znika ekspresowo. Wszyscy możemy korzystać, to jest tak zwana wymiana sąsiedzka - wyjaśniał Adam Klacka, wiceprezes fundacji Piastun.

Nasza Fundacja posiada cztery takie miesca w województwie śląskim. Jadodzielnie w Siemianowicach Śląskich,  Wojkowicach,  Chorzowie oraz w Miasteczku Śląskim wszystkie lokalizacje znajdą Państwo w internecie.  

Na każdej z naszych jadłodzielni wszystko jest jasno opisane, żeby każdy wiedział, co można przynieść, a czego nie. Nie można zostawić czegoś surowego, bo obawiamy się, że to może być nie do końca świeże. Poza tym można przynieść wszystko, można włożyć też suche produkty. Kasze, makarony, cukier, chleb - wyliczała Sandra Przednowek-Zając, prezeska fundacji Piastun

Źródło: Dzień Dobry TVN

Udostępnij

Więcej artykułów w tych kategoriach:

Inne artykuły na blogu

Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i wsparcia naszych działań marketingowych. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.